Skoči na glavno vsebino

Obiskali smo Center Noordung

Ne glede na to, da naj bi bil petek 13. nesrečen dan, smo se mi imeli lepo. Nadarjeni učenci in učenci, ki obiskujejo turistični krožek, smo se odpravili v Center vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga v Vitanju. Že prvi pogled, ko smo stopili iz avtobusa, je potrdil, da je bila odločitev pravilna. Arhitekturna zgradba Centra je sama po sebi zanimiva in vredna ogleda. V premer meri 30 metrov, njena notranjost pa je nagnjena za 23,5 ° kot Zemljina os.

V notranjosti smo si ogledali slike in makete idej Hermana Potočnika Noordunga. Po dolgem popotovanju v svet astronavtike, vesoljskih tehnologij in dosežkov na področju raziskovanja vesolja smo se z bolečimi nogami (zaradi nagnjenosti tal) odpravili naprej in prišli do najzanimivejšega dela. Tam smo morali z ogledom malce pohiteti, saj nas je čakalo še veliko stvari. Nadaljevali smo z ogledom filmčka in spoznali, kako ideje Hermana Potočnika danes uporabljajo na Mednarodni vesoljski postaji.

Največji izziv je bilo izdelovanje raketnega padala, kjer smo poskušali nadgraditi idejo povratka rakete in astronavtov na Zemljo. V tekmovanju je zmagala ekipa osmošolk in za nagrado prejela 5 minut virtualne resničnosti na vesoljski postaji. Tudi ostali smo ob prigrizkih na platnu spremljali, kar so videla dekleta. Nato smo se vsi skupaj odpravili domov z avtobusom. Upam, da se bomo na tako poučne izlete odpravili še kdaj.

Ema Stepišnik, 7. c

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost