Skoči na glavno vsebino

Vpis v srednje šole

VPIS V SREDNJO ŠOLO

 

»Določamo se z odločitvami.

Z njimi oživljamo in osmišljamo besede in sanje.

Z njimi omogočamo, da tisto, kar SMO, postane, kar ŽELIMO BITI.«

(Sergio Bambaren)

 

Odločitev o izbiri srednje šole in razmišljanje o tem, kje otrok želi nadaljevati šolanje, je ena od prelomnih odločitev v času odraščanja. So otroci, ki vedo, kaj želijo v življenju početi in so otroci, ki vedo, katero srednjo šolo si bodo izbrali. So pa tudi otroci, ki dvomijo, ki iščejo nove poti; so otroci, ki jim njihovi cilji iz različnih razlogov niso dosegljivi, zato morajo iskati drugačne poti … Čisto vsi otroci pa v času sprejemanja odločitev potrebujejo podporo, včasih usmerjanje in vedno čimveč informacij.

V šoli bodo učenci skozi različne dejavnosti spoznavali svoje možnosti, razmišljali o izbiri poklica oziroma srednje šole ter se spraševali o tem, kaj želijo v življenju početi in doseči.

Ko se učenec odloča za nadaljevanje svojega izobraževanja, si mora zastaviti 6 bistvenih vprašanj in s pomočjo odgovorov načrtovati svojo prihodnost.

1. KAJ ZNAŠ? KAJ ZMOREŠ?

Kakšne so tvoje telesne spretnosti, ročne spretnosti, spretnosti prstov? Kakšne so tvoje umske sposobnosti: besedni zaklad, prostorske prestave, ustvarjalnost, logično povezovanje …Ali si ustvarjalen? Imaš posluh? Ali imaš dobro razvite delovne navade? Se rad učiš?

2. KAKŠEN SI?

Si komunikativen ali imaš pri navezovanju socialnih stikov težave? Si natančen, vztrajen? Ali si dober organizator? Si potrpežljiv? Si raje sam in delaš z računalnikom ali kakšnimi stroji, napravami ali ti je ljubša družba otrok, odraslih, starostnikov …? Rad pomagaš? Ti je slabo ob pogledu na kri?

3. KAKŠNO JE MOJE ZDRAVSTVENO STANJE?

Imaš kakšne alergije? Imaš kakšne gibalne omejitve? Kako si spreten s prsti?

4. KAJ TE ZANIMA? KAKŠNI SO TVOJI INTERESI IN KAKŠNE ŽELJE IMAŠ?

S čim se najraje ukvarjaš, kaj najraje počneš, pri katerem delu lahko vztrajaš dalj časa – ker si uspešen, ker te veseli, sprosti … Pri katerih šolskih predmetih si uspešen? Katere krožke obiskuješ, kateri so tvoji izbirni predmeti, katere dejavnosti najpogosteje izpolnjujejo tvoj prosti čas?

5. KAM ŽELIŠ PRITI?

Glede na to, kakšen si, kje si uspešen, kaj te zanima in kaj ti leži, načrtuj izbiro srednje šole.

6. MED ČIM LAHKO IZBIRAŠ?

Preglej ocene, izračunaj si, koliko točk imaš. Preglej meje vpisov v srednje šole v minulih letih. Primerjaj med sabo srednje šole in njihove programe. Preglej predmetnike srednjih šol …

 Ni razloga, da ne bi sledili srcu.

Lastni interes je najpomembnejši dejavnik pravilne izbire,

saj ga navadno spremlja visoka motivacija in zavzetost

za učenje novih znanj in spretnosti.

(Steve Jobs)

 Pomembno je, da imaš čimveč pravih informacij. Tukaj je nekaj možnosti:

http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=PRAV13435

 Na roditeljskem sestanku v oktobru ali novembru boste seznanjeni tudi z rokovnikom o vpisu v srednje šole, hkrati pa šolska svetovalna delavka skozi celo šolsko leto otroke obvešča o različnih dnevih odprtih vrat, delavnicah itd, ki jih pripravljajo srednje šole ali delodajalci. Nekatere informacije pa prejmejo tudi starši devetošolcev (občasno tudi osmošolcev) na svoje elektronske naslove.

 

»Ključ do uspeha je

osredotočenost na stvari, ki si jih želimo

in ne na tiste, ki se jih bojimo.«

(Brian Tracy)

 

Dostopnost