Skoči na glavno vsebino

MNK neustrašno začenja novo bralno sezono

NMK ali Naša mala knjižnica  je projekt, namenjen promociji bralne kulture ter evropskih avtorjev in ilustratorjev, ki so uveljavljeni v domovini, ne pa nujno v drugih evropskih državah. Na OŠ Petrovče so v projekt skoraj vsako leto vključeni četrtošolci z učiteljicama Sonjo Rebernik in Mileno Jager.

Tudi letos so se z veseljem lotili NMK bralnih izzivov in med naborom pripravljenih del najprej izbrali knjigo poljske pisateljice Anne Onichimowske z naslovom »Skoraj me ni več strah«, ki jo je simpatično ilustrirala Ola Woldaňska – Plociňska.

Četrtošolci so v šolski knjižnici s knjižničarko Tatjano Krajnc Barič in svetovalno delavko Majo Bubik Polovšak knjigo prebrali, ob tem pa razmišljali o svojih strahovih. S klobukom korajže so iskali tudi načine, kako njihove strahove premagati.

Ugotovili so, da je s prijateljem ob strani lažje premagati strah, zato so pisali prav posebne časopisne oglase, v katerih so iskali vsak svojega prijatelja. Kaj vse so zapisali …

No, kadar pa prijatelja ni ob tebi, pa se je treba znajti drugače! Idejo so našli v pesmi Borisa A. Novaka z naslovom »Zdravilo za strah«. Najprej so se pesem naučili prepevati, nato pa so se naučili še koreografijo.

S pesmijo na ustih in s prijatelji ob sebi so ugnali vse strahove v kozji rog. Mimogrede pa so se ob tem naučili, da ima strah velike oči, da kogar je pičila kača, se boji zvite vrvi, da česar človek ne razume, tega se boji, da je strahopetec človek, ki v nevarnosti misli z nogami in da je strah znotraj votel, zunaj ga pa nič ni … še posebej če si v družbi prijateljev ali pa dobre knjige😊.

V učilnici so kasneje z belo barvico na črn papir še narisali vsak svoj strah, ampak so tako strašni, da smo jih kar obesili! A kam? Ja, na razstavo pred šolsko knjižnico … Pridite jih pogledat!

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost