Skoči na glavno vsebino

Sedmošolci obiskali Goričko

V tednu otroka smo se v sredo, 4. 10. 2023, odpravili na strokovno ekskurzijo na Goričko. Čeprav se dobra ura in pol vožnje zdi veliko, je le-ta iz Petrovč do Gradu, v bližini katerega se nahaja Vulkanija, minila presenetljivo hitro.

Naš prvi postanek je bil grad Grad. Razdelili smo se v 3 skupine in vsaka je imela svojega vodiča. Grad že vrsto let pridno renovirajo, zato smo si lahko ogledali številne prenovljene sobe, v katerih se ohranja spomin na njegovo zgodovino. Sprehod skozi grad so nam popestrili s številnimi igrami; igrali smo živalsko-rastlinski spomin, tekmovali v metu obročev na količe in s petjem preverili akustiko najbolje ozvočene sobe gradu.

Doživljajski park Vulkanija obiskovalce spremlja že kar nekaj let in je sestavljen iz dveh delov: parka z interaktivno-izobraževalnimi vsebinami in geološkega muzeja. Tako so učenci ponovili o nastanku vesolja in življenja na Zemlji ter o delovanju vulkanov, pri čemer jih je ves čas vodil krtek Oli. Nato nas je čakal ogled geološkega muzeja, ki ponuja bogato razstavo mineralov in fosilov, ki so značilni za Goričko. Oli nam je v virtualni kuhinji s pomočjo kuharskega pomočnika predstavil, kako se na Zemlji »kuhajo« različne vrste kamnin in prispeval nekaj dobrih idej za pripravo domačega obroka.  Najbolj značilna kamina je zeleni olivin, po katerem je krt Oli dobil tudi svoje ime. Pozornost pa vsekakor pritegne interaktivni peskovnik, v katerem smo si lahko izdelali »bruhajoči« vulkan.

Naš obisk v Vulkaniji smo zaključili z vožnjo z vlakcem, ki nas je popeljal na panoramsko vožnjo po okolici. Ogledali smo si nekdanji kamnolom, kjer so nekoč pridobivali kamnine in iz njih gradili okoliške hiše.

Prekmurska sreda je bila res prečudovita in k temu je prispeval lep okoliš, dobro vreme, odlična družba. Vsekakor vam priporočamo, da si razburljivo Vulkanijo ogledate tudi vi.

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost