Skoči na glavno vsebino

“London baby – part 2”

Po tradicionalnem angleškem zajtrku smo si ogledali najvišji nebotičnik v Evropi “The Shard” ali “Črepinja”, visok 309 metrov. V njem je 44 dvigal, poslovni prostori, hotel s 5 zvezdicami “Shang Ri La”, bazen, 3 restavracije, 20 stanovanj velikosti po 300 kvadratnih metrov, razgledni ploščadi na 68. in 72. nadstropju.

London je mesto s hitro rastočimi nebotičniki, ki so dobili po videzu tudi primerne vzdevke kot so Walki Talkie, the Scalpel, the Grater, the Gherkin in the Helmet (pisarna župana Londona).

Dolga leta je bil Tower Bridge rezidenca angleških kraljev, poleg tega pa je bila v njem tudi ječa ter živalski vrt z divjimi živalmi, ki so jih vladarji dobili v dar. V njem so na ogled tudi kraljevi dragulji (the Crown Jewells), kot so krone in žezla angleških vladarjev.

Ob ogledu poslovnega sveta Canary Wharf, v notranjosti ene od mogočnih stavb, pa smo izvedeli, da je začetna plača zaposlenega 500 tisoč funtov, ki se nato, glede na uspešnost, zviša tudi do enega milijona.

Po toplem kosilu smo se z ladjico odpeljali po reki Temzi do Big Bena ter London Eya. Pot smo nadaljevali peš do National Gallery pri Trafalgar Squaru. V galeriji je na ogled 2300 slik od 13. stoletja naprej.

Naslednjo uro in pol smo si v Madame Tussauds ogledovali čudoviti svet voščenih lutk iz sveta filma, glasbe, športa, politike, zgodovine…

Denar smo veselo zapravljali v Camden Townu za športne jopice ter spominke, kar nas je dodobra utrudilo.

Najedli smo se v restavraciji ” Pojej, kolikor želiš” ter se prijetno utrujeni vrnili v hotel, med potjo s podzemno pa nam je vodič povedal, da smo 50 m pod zemljo, nad nami pa Big Ben, Houses of Parliament in Westminster Abbey. Prijetno utrujeni smo se po prihodu v hotel še malo podružili, nato pa zaspali.

 

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost