Skoči na glavno vsebino

Mačji žur v šolski knjižnici

Četrtošolci so tudi letos vključeni v mednarodni projekt Naša mala knjižnica, kjer berejo knjige manj poznanih evropskih avtorjev. V mesecu septembru so prebrali knjigo hrvaške avtorice z naslovom Ne moti leva Muca, ko spi. V kratkih zgodbah, ki so jih brali pri pouku, so spoznali veliko takšnih in drugačnih muck, branje pa  v petek, 4. 10. 2024, zaključili v šolski knjižnici, kjer so imeli pravi mačji žur. Da je bilo vzdušje res pristno, so si doma izdelali vsak svoja mačja ušesa in rep, v šoli pa so si narisali še brke in smrček. Družbo so jim delale tudi njihove plišaste mucke, ki so budno spremljale vse dejavnosti.

V uvodu so učenci izvedeli nekaj informacij o avtorici, ilustratorki in prevajalcu, utrdili znanje o Hrvaški, nato pa je bil že čas za prvo delavnico. V zgodbah nastopa Muca Bojevnica, zato je četrtošolce obiskal judoist in državni reprezentant Aljaž Plantak, ki jim je predstavil judo, zanimivo borilno veščino. Najbolj zabavno je bilo, ko so se majhni mucki, četrtošolci, pomerili z velikim medvedom, gospodom Aljažem, in ga premagali (malo tudi z njegovo pomočjo).

Ko so se razgibali in ogreli z judom, so četrtošolci zarepali – pa ne z repki … V zgodbi o Modni Mački je namreč pesem, ki so jo učenci skupaj z mentoricami nadgradili z glasbeno rap podlago in tako ustvarili mačji rap, kjer so se odlično odrezali.

Sledilo je pisanje pisma Muci Suhici – Bajsici, ki je tudi nastopala v eni od zgodb. Napisali so ji prijazno pismo, v katerem so ji svetovali, kako naj skrbi za svoje zdravje: zdrava prehrana, dovolj gibanja in spanja ter obvezno  veliko »cartanja«.

Ves teden pa so učenci v zabojček prinašali mačjo hrano za Muce Suhice, ki smo jo v petek, ko je bil tudi svetovni dan živali, predali Zavodu Muri, kjer skrbijo za muce brezdomke.

Druženje so zaključili z mačjo plesno delavnico. Devetošolki Lia Ašenberger in Manya Doler Tošič sta na pesem Romane Krajnčan z naslovom Muca pripravili koreografijo, ki so se jo naučili prav vsi četrtošolci. Nekatere mačke so jo odplesale bolj elegantno, druge pa malo bolj divje, a pomembno je, da so vse plesale.

Mačji žur je uspel in vsi so uživali. Zdaj pa že komaj čakajo na novo knjigo, ki jo bodo prebrali v mesecu oktobru.

Mentorice: Tatjana Krajnc Barič, Maja Bubik Polovšak, Romana Pečnik, Marika Divjak

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost