Skoči na glavno vsebino

S Slovenskimi železnicami na bralno popotovanje

Že drugo leto zapored so na Osnovni šoli Petrovče izvedli projekt Bralno popotovanje, s katerim spodbujajo učence k branju. Bralna moljčka, razredna bralna promotorja, skrbita, da se bralni vlakci, ki visijo v matičnih učilnicah, pridno polnijo s tovorom, tj. prebranimi knjigami za bralno značko. Mesečno učenci spremljajo svoj bralni napredek in se med seboj spodbujajo.

Vlakci učencev prve triade med sabo ne tekmujejo, so pa kljub temu polno naloženi s knjigami, ki so jih učenci v tem šolskem letu že prebrali. Vlakci 2. in 3. triade pridno sopihajo že od septembra, meseca maja, ko se popotovanje konča, pa sledi slovesna razglasitev rezultatov.

Celoten projekt je pod pokroviteljstvom podjetja Slovenske železnice, d. o. o., ki razreda obeh triad, ki tekmujeta, za nagrado pelje v Rimske Toplice, kjer sledi nepozaben kopalni dan z vodnimi pustolovščinami.

Četrtošolki s POŠ Trje Mila Siter in Kaja Jelen sta zapisali: »22. 6. 2023 smo za nagrado odšli v Rimske Toplice. To je bila nagrada za bralno popotovanje. Poleg nas so zmagali tudi učenci 7. c, in sicer na predmetni stopnji. Skupaj smo se odpravili na vlak iz Petrovč do Celja, nato pa smo v Celju prestopili na vlak za Rimske Toplice. Ko smo prišli na naš cilj, smo bili zelo neučakani, bilo pa nam je tudi zelo vroče. Vsak si je izbral svoj ležalnik in senčnik, da smo bili v senci. Oblekli smo se v kopalke in se namazali s sončno kremo. Nato je sledil kratek sestanek, za tem pa že prvi skok v vodo. V bazenu smo plavali, se potapljali, se spuščali po toboganu in celo učiteljico potisnili v bazen. To nam je bilo najbolj všeč. Imeli smo tudi kosilo, da smo se okrepčali in smo lahko nadaljevali z vodnimi vragolijami. Pot nazaj v šolo nas je ponovno vodila z vlakom do Celja in nato do Petrovč. Učenci s podružnične šole pa smo se na koncu še z avtobusom odpeljali pred našo šolo. Dan je bil super in res smo se zabavali!«

Sedmošolec Jakob Selišek pa je povzel svoje vtise s kopalnega dne takole: »Ob osmi uri zjutraj smo se učenci 7. c razreda ter učenci 4. razreda s Podružnične osnovne šole Trje odpravili na nagradni izlet, saj smo imeli največ prebranih knjig v obeh triadah. Odšli smo na železniško postajo v Petrovčah, kjer smo se med čakanjem pogovarjali, peli in se smejali. V Celju smo prestopili in že smo se peljali proti Rimskim Toplicam, kjer smo se na železniški postaji izkrcali in se odpravili proti kopališču Aqua Roma, kjer smo si vsi izbrali svoj ležalnik. Na kopališču je bilo mogoče igrati odbojko, se spuščati po toboganih ter plavati. Ob dvanajsti uri je bil čas za kosilo, kasneje pa smo dobili še kepico sladoleda ter pijačo. Po kosilu je bilo nekaj časa še za kopanje, nato pa smo se odpravili domov. Cel dan je bilo zelo vroče in sonce je močno peklo, na srečo pa smo bili v bližini bazenov, občasno pa je zapihal še hladen vetrič. Med čakanjem vlaka proti domu smo zopet poslušali glasbo in peli.  V Celju smo naredili še prestop na vlak proti Petrovčam, kjer smo se razšli vsak proti svojemu domu. Kopalni dan mi bo ostal v nepozabnem spominu, saj smo se lahko s sošolci brezskrbno veselili zasluženih počitnic.«  

Ker se še kako strinjamo s celjsko pesnico in pisateljico Bino Štampe Žmavc, ki je zapisala: »Branje je potovanje na barkah besed prek tišine. Molčiš in poslušaš čenčanje daljav in sveta iz bližine.”, si v prihodnosti želimo, da bi bralni vlakci še naprej pridno sopihali po naših šolah.

Veronika Udrih Tavčar, OŠ Petrovče

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost