Skoči na glavno vsebino

Naša mala knjižnica

V sredo, 2. 10. 2019, so četrtošolci OŠ Petrovče začeli s projektom Naša mala knjižnica. Otvorili so ga s knjigo Učiteljica, avtoric Suzanne Mattiangeli in Chiare Carrer.

Učenci so se zbrali v šolski knjižnici, kjer jih je na panoju pričakala silhueta skrivne osebe. Ugibali so o tem, čigava je silhueta, koliko je oseba stara, kaj počne v prostem času, kakšno glasbo posluša in kaj je po poklicu. Učenci so nanizali odgovore, vendar niso ugotovili, da silhueta pripada njihovi učiteljici.

V nadaljevanju so s pomočjo možganske nevihte učenci nizali asociacije na besedo učiteljica. Našteli so jih veliko in zapisali so jih na tablo. Nato so se s pomočjo barvnih lističev razdelili v 9 skupin. Pred njimi je bila težka naloga: napisati so morali pesmico o učiteljici, pri tem pa so morali uporabiti vsaj pet besed, ki so bile zapisane na tabli. Po končanem delu, so drug drugemu prebrali svoje pesnitve. Nekateri so pravi mali pesniki! Prisluhnili pa so tudi dvema pesmima čisto pravih pesnikov: Toneta Pavčka in Zvezdane Majhen. Tudi njuni pesmi imata naslov Učiteljica. Učenci so dan prej obiskali Šolski muzej v Ljubljani, kjer so bili pri uri lepopisja in stroga učiteljica v muzeju se jim je zelo vtisnila v spomin. Tako so tudi nekoliko lažje razumeli Pavčkovo pesem.

Po ustvarjalnem uvodu so brali knjigo Učiteljica ter se o njej pogovorili. Polni vtisov o takšnih in drugačnih učiteljicah so se lotili likovne naloge. V parih so na večji karton s pomočjo različnih materialov izdelali številne simpatične učiteljice.

Vsi učenci so bili zelo aktivni in ustvarjalni. Zelo so se nasmejali ob ogledovanju in evalvaciji končnih likovnih izdelkov, saj je vsak par predstavil svojo učiteljico in povedal, kaj poučuje.

Z likovnimi in literarnimi izdelki so se učenci pripravili tudi na obeležitev 5. oktobra, ki je svetovni dan učiteljev.

                 

 

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost